Landschapsbouw modelspoorbaan "4 landen-sfeer"

Van achter naar voren

Voor de linkerbaanhelft, met een afmeting van 6 x 1,25 meter welke een Nederlands sfeertje moet gaan uitstralen, ben ik dit keer begonnen met een bijpassende achtergrond. Ik had al ingedachte, en deels op tekening, hoe die eruit moest gaan zien en kon daarom met dit idee een achtergrond gaan maken in Photoshop. Ik had van "Busch" nu ook het Nederlandse deel kunnen bemachtigen, waar veel Nederlandse huisjes e.d. op staan. Het moest o.a. een stad, industrie met haven en een landschappelijk uiterlijk krijgen. Door eerst een achtergrond te maken, is het later beter mogelijk om het inrichten van de baan daarop aan te sluiten. Daarbij denkend aan wegen, watertjes en verloop naar bebouwing van huisjes. Naast het gebruik van de drie Busch CD's heb ik, net als bij de rechterbaanhelft, ook persoonlijke foto's erin verwerkt. Zo zijn in de haven onze twee ex-sleepboten te zien en in het landschappelijke deel onze ex-dieren zoals de ezels en geiten.

Doordat onze zolder ook deels van uitstekende steunbalken is voorzien, was het passen en meten. Maar omdat ik zelf print op A3 formaat kan je het weer wat makkelijker aanpassen.
Omdat mijn fototoestel de gehele achtergrond niet in één keer kan fotograferen heb ik voor dit artikel een compositie foto afgebeeld.

Achtergronden voor Nederland.

Badkuip

Net als op mijn oude baan en gebruik makend van de attributen die ik reeds had, wilde ik ook weer een varend bootje en beweegbare brug maken. Maar nu dan in een klein havencomplex met een industriegebied. Hiervoor maakte ik van hout een verdiept profiel. Met gips construeerde ik schuine taluds en de bodem aflopend naar een afvoerputje. Om het watergedeelte 100% waterdicht te maken, heb ik gebruik gemaakt van twee lagen gewapend polyesterhars en afgewerkt met een grijs-blauwe topcotingshars.

Voor de kademuren (damwand) heb ik van wat oude stukken kunststof kanaalplaat, repen van 5 cm gezaagd en met een dremelslijpschijfje om-en-om een tussenwandje weggehaald en daarna met watervaste verf geschilderd. De oevers met z.g.n. basaltblokken heb ik geïmiteerd met bubbeltjes- verpakkingsplastic en deze tegen de taluds gelijmd en ook weer van verf voorzien. Op de oever, boven het waterniveau, strooide ik in lijm diverse grassen. Voor de watertoevoer heb ik onder de baan een grote voorraad jerrycan, waaruit met behulp van een oude aquariumpomp het water in de waterpartij gepompt wordt. Als water gebruik ik voor een deel ruitensproeier vloeistof, zodat deze niet bederft en tevens een lichtblauwe kleur heeft.

Kanaalplaat en bubbeltjesplastic.

Bedrijvigheid

Aandrijving containerkraan middels een oude elektrische schrijfmachine balk.

Een bedrijventerrein vraagt natuurlijk ook om beweging. Van mijn oude baan had ik nog een bewegende hijskraan en een bewegende graafmachine. Beiden heb ik op een zand en grind verkoopterrein geplaatst, zodanig dat de hijskaan het varend bootje laad en lost. Op een ander gedeelte heb ik een container overslagbedrijf gemaakt, bestaande uit ookweer een zelf bewegend gemaakte containerkraan, een duwbak met bijbehorende duwboot, drijvend in het water en natuurlijk de nodige containers. In de andere hoek heb ik een kleine betoncentrale geplaatst met bijbehorende betonmixer auto.

De toegangsweg naar dit bedrijven terrein loopt via de beweegbare brug inclusief slagbomen en verkeers- en vaarlichten, welke automatisch in werking gesteld worden door het varend bootje.

Brug en leiding geven

Dubbelspoor brug van 120 cm.

Tussen al deze werkzaamheden door heb ik ook alle bovenleidingen in Nederland geplaatst, alsook een 120 cm lange dubbelspoor brug, van stukken samen gevoegd, en welke achter het industrie terrein over het water loopt. Het enige wat op het bedrijventerrein nog moet gebeuren is het plaatsen van de nodige figuurtjes en enkele voertuigen.

MDF, messing en plexiglas

Nu er werkgelegenheid was geschapen door middel van het industrieterrein en de haven, werd het tijd om een stad aan te leggen, met de bijbehorende infrastructuur.

Het stationsgebouw kon ik gewoon gebruiken van mijn vorige baan en heb alleen de naam omgedoopt in “Ridderstad”. De bijbehorende perrons had ik reeds gebruikt voor het vergroten van het station in Duitsland, omdat deze perrons beter bij de Duitse stijl paste. Eerst heb ik nog op Marktplaats en bij modelbouwwinkels gezocht naar perrons, maar ik kon niets naar mijn zin vinden. Er zijn wel wat bouwpakketjes te koop, maar voor vier perrons van 140 cm én deels overdekt, werd mij dat te duur en niet in de stijl die ik wenste. Dus heb ik in een bouwmarkt een plaatje 12 mm MDF gekocht en in stroken van 5 cm gezaagd met aan de lange zijden, schuin, een overhang van 60°. In Photoshop heb ik een bestrating, ook met witte randlijnen, gemaakt en deze geprint op zelfklevend papier. De stroken MDF beschilderde ik en op de nog natte verf plakte ik deze zelfklevende bestrating, zodat de hechting permanent werd.

Van messing U-profiel, messing rond (4mm) en messing plat (0,5mm) soldeerde ik voor de overkappingen een geraamte in elkaar en schilderde deze. Daar bovenop bevestigde ik stroken 2mm dik plexiglas, op het uiteinde vastgezet met kleine messing klemmetjes . Doordat het plexiglas transparant is, kan je op de perrons beter de figuren en de aankleding zien, zelfs als de sporen bezet zijn met treinen. Aan de onderkant van de U-profielen soldeerde ik kleine 12 volts lampjes met één pootje voor de massa aan het messing. Het andere pootje soldeerde ik aan een geïsoleerd dun draadje en leidde die door één van de ronde staanders, tot onder de baantafel.

De aankleding met de diverse informatieborden, bankjes en reclameborden heb ik ook gesneden, gesoldeerd en gelijmd uit messingplaat en plexiglas. Deze info- en reclame borden beplakte ik met afbeeldingen en teksten, die ik zelf tot schaal 1:87 had verkleind en geprint.

De voetgangersbrug over de sporen en perrons heb ik samengesteld uit twee eenvoudige bouwpakketjes van “Faller”. De brug moest zodanig aangepast worden, zodat elk perron per trap bereikbaar is. De reizigers plakte ik vast met een druppeltje secondelijm op alle perrons en de voetgangersbrug. Als laatste restte mij om de perronverlichting onder de baan aan te sluiten en klaar was het station!

Luchtfoto van de perrons (140 cm lang) met voetgangersbrug.

De Stationsstraat

Modelspoorbaanshop

Met behulp van asfaltverf en zelfklevende klinkerfolie maakte ik langs de voorkant van het station een doorgaande weg met parkeerruimte en trottoirs. De wegmarkeringen werden geschilderd en de verkeer- en straatnaamborden printte ik op fotokarton en plakte die op paaltjes en straatlantaarns.

Tegenover het station plaatste ik een rij hoge woonhuizen en een busstation. Het busstation was eigenlijk een oud treinstation, maar door het perron er onderuit te snijden en nog wat kleine aanpassingen aan te brengen, kon het best doorgaan voor een busstation. Ook de viskar plaatste ik weer op het “Stationsplein” en in het verlengde van de "Stationsstraat" op de “Vliegweg” nog wat andere huisjes en kleine winkeltjes. Eén daarvan is een modelspoorbaanwinkeltje, dat ik per toeval te koop zag staan op een site van een echte modelspoorbaan winkel. Ik vond het wel heel toepasselijk.

In aanbouw

Aandrijving voor de betonmixer.

Langs de Vliegweg was, tussen het busstation en een manege, nog een bouwperceel te koop. Dit perceel benutte ik om er een in aanbouw zijnde woonhuis te plaatsen met een draaiende betonauto voor de deur. Deze betonmixer had ik hier in de buurt, voor een paar euro, op een kleine modelspoorbeurs kunnen kopen. Voorzichtig demonteerde ik deze auto en voorzag de mixtrommel van een heel klein V-snaarwieltje en aandrijfsnaartje. Het aandrijfsnaartje stak ik via een gaatje onder de auto door de tafel en werd onder de tafel aan een motortje bevestigd.

Waterpret

Faller waterpompje en glazenpot als waterreservoir.

Aan de rechterzijde van het station gaat de Stationsstraat over in de "Havenweg". Direct naast het station zijn parkeerplaatsen gelegen en een heuse fontein met echt water. Ik was al jaren in het bezit van een klein “Faller” waterpompje en kon die nu mooi gebruiken voor deze fontein. Onder de spoorbaantafel monteerde ik een waterreservoir, gemaakt van een glazen snijbonenpot met schroefdeksel. Het aan- en afvoerslangetje voor het pompje monteerde ik in het potje, zodat het water in de fontein tijdens het gebruik op het juiste niveau blijft . Ook voor dit water gebruik ik autoruitenvloeistof tegen waterbederf en heeft bovendien ook nog een licht blauw kleurtje. Bovenop de fontein staat een standbeeld van een ridder met het wapenschild van “Ridderstad”.

Schuin tegenover dit plein, heb ik echte waterpret aan twee kleine rivierstrandjes gemaakt. Veel badgasten maken hier gebruik van en één zeiler probeert hier zelfs te laveren. Zij hebben er tevens mooi uitzicht op een Oud Hollandse graanmolen. Ook deze molen draait echt als er genoeg wind is. In Nederland is dat meestal geen probleem!

Rechts naast de strandjes bevindt zich het huisje van de brugwachter, die als hobby ook  groenten kweekt in zijn kassen.

De Havenweg sluit aan op een beweegbare brug, welke toegang geeft tot het industrieterrein en de haven, welke reeds eerder beschreven is in dit bouwverslag. Er moet immers gewerkt worden!

Vlieg er eens uit!

Aandrijving voor de helikopter rotorbladen.

Er was nu een infrastructuur aangelegd en de werkgelegenheid was geschapen, maar Ridderstad miste nog enkele voorzieningen.

Aan de Vliegweg gelegen, heb ik een klein vliegveldje gemaakt. Het wordt hoofdzakelijk voor zweefvliegtuigen gebruikt en zo af en toe voor een 2 of 4-persoons gemotoriseerd vliegtuigje. Verder is er een helikopter landingsplek, een kleine hangar, een commandohuisje en een schijnwerpermast voor nachtvliegen aanwezig. Ook hier moest iets bewegen, dus heb ik de rotorbladen van een traumahelikopter draaiend gemaakt. Ik maakte een asje dat verticaal door de helikopter heen loopt en onder de baantafel uitkomt. Onderaan het asje is een aandrijfwiel gemonteerd dat een snaartje naar een motortje verbindt. Voor de vertraging vanaf het motortje naar de rotorbladen, had ik een vrij groot snaarwiel nodig. Ik heb deze gemaakt door twee deksels van sperziebonenpotten ruggelings tegen elkaar te plakken. Het gaatje voor de as verstevigde ik met een klein, oud tandwieltje met een brede asdoorgang en lijmde die weer tegen één van de deksels. Ook de ambulance heb ik van twee blauwe knipperende ledlampjes voorzien. En zoals ook te zien is op de foto, wordt er net een zweefvliegtuig door middel van een lier de lucht in getrokken.

Bijtanken

Om alles rijdend en draaiend te houden, moest er toch ook een tankstation met parkeerruimte, een shop en wc’s komen. Dit tankstation met rustplaats, kon mooi tegenover het vliegveld geplaatst worden, zo dat ook vliegtuigspotters daar hun auto kunnen parkeren en in de shop een ijsje kopen.

Eén nadeel, open vuur en roken is daar verboden!

Kickereind

Kickereind op de achtergrond.

Als achtergrond van het gehele bovenstaande gedeelte van de baan, heb ik een stadje uitgebeeld. Deze plaats moest toch ook een naam krijgen, maar aangezien dat niet mijn sterkste kant is heb ik maar een deel van mijn eigen naam hiervoor gebruikt en wat naar mijn weten ook niet echt bestaat. Ook bij de straatnamen kwam ik niet verder dan: De bocht, Poortplein en Langeweg.

Aansluitend op deze achtergrondbedrukking heb ik ook weer met asfaltverf wegen en straten aangebracht, met trottoirs langs de huizen. De trottoirs heb ik eerst met een klinkermotief op zelfklevend papier geprint en daarna geplakt op 1mm dik karton. Dit beplakte karton sneed ik in de juiste vormen en lijmden ze voor de huizen op de baantafel.

Ik was nog in het bezit van acht gebogen straatlantaarns. Omdat deze bij het demonteren van mijn vorige baan aardig beschadigd waren, kregen deze eerst een opknapbeurt met wat buig- en soldeerwerk. Ook een nieuw verfje was geen luxe. Deze lantaarns plaatste ik aan de trottoirranden, alsook de nodige verkeer- en straatnaambordjes. Ik plantte wat bomen, struiken en gras en als laatste bracht ik de nodige figuurtjes en auto’s aan. Kickereind was dus nu op z’n eind!

Tunnelvisie

Omdat de spoorwegovergang tussen de Vliegweg en de De bocht heel vaak gesloten is vanwege het drukke treinverkeer, heeft een actiegroep het voor elkaar gekregen dat er een kleine tunneldoorgang zou komen tussen Ridderstad en Kickereind. Deze situeerde ik aan de Langeweg en komt uit op de Stationsstraat, met een kleine klapbrug over het water.

Dit watertje begint achter het tankstation, loopt dan langs de molen en komt uit in de haven. Het wandelpad tussen het water en de spoordijk wordt druk bezocht door wandelaars, met of zonder hond. Het water is een geliefde plek voor vissers. Maar wel, honden aan de lijn!

Spelen en slapen

Aandrijving speeltuintje gemaakt van een oude computer CD station en onderdelen uit een stereotoren.

Het speeltuintje, al bestaande uit een schommel, wip en draaimolentje heb ik uitgebreid met een glijbaan en een trampoline met een bewegende springer. In de linkerhoek, aan de kopse kant van de baantafel, had ik daar nog ruimte voor en plaatste daar tevens een groot huis bij. Dit geheel gaat nu door voor een Bed & Breakfast met speeltuin. Het heeft over het spoor mooi uitzicht op het vliegveld en aan de andere zijde over een weiland met onze voormalige ezels en geiten.

Goed boeren

Op de rechterhoek aan de kopse kant, had ik nog ruimte om een boerderij te plaatsen met een erf en weilanden. Zowel de varkensstal als de koeienstal heb ik gemaakt met allerlei restanten van plastic bouwpakketten. Ook de hooiberg maakte ik zelf van wat latjes en plastic restanten.

Als hooi gebruikte ik lange strooivezels XL (12 mm) beige wildgras van “Noch”. Natuurlijk mocht een verliefd stel, de knecht en boerendochter, niet ontbreken in het hooi en plaatste tevens de dieren en boer met familieleden.

Op die grote stille heide

Naast en voor het station was nog een strookje beschikbaar om te laten begroeien met heideplantjes. Dat kwam mooi uit, omdat ik nog twee schaapherders had en diverse schapen. Maar met al die treinen en reizigers daar, was het nooit stil.

Country Festival

Aan het rechtereind van de Nederlandse baan had ik nog een stuk braak liggend terrein van een kleine vierkante meter. Omdat ik zelf ook een liefhebber ben van countrymuziek, leek het mij toepasselijk om daar een festivalterrein van te maken in de stijl zoals ik dat zelf had meegemaakt in het Belgische dorp, waar ik twaalf jaar heb gewoond. 

Dus ging ik aan de slag met verenstaal voor de tentstokken en beplakte die met stevig getint papier als tentdoek. Deze tent smukte ik nog wat op met Amerikaansachtige versieringen en heb die tevens volgehangen met posters van diverse countrymuziek artiesten. Binnen in de tent plaatste ik zelfgemaakte bankjes en tafels en ook diverse figuren als festivalbezoekers. Aangezien het op mijn baan altijd mooi weer is, kon ik de muziekband goed in het zicht vóór de tent plaatsen en belichten met twee led-schijnwerpertjes. De band was natuurlijk inclusief een horizontaal bespeelde steelguitar. 

Voor het geluid heb ik in een hoek van de tent een klein luidsprekertje geplaatst en onder de tent (c.q. baantafel) een wat grotere voor de basklanken. Voor het afspelen van de muziek had ik nog een oude cassetterecorder en via Marktplaats kon ik nog wat oude bandjes bemachtigen met de nodige countrymuziek.
Op het terrein achter de tent zijn wat schijngevechten uitgebeeld met een oud Amerikaans leger en uiteraard de nodige Indiaanse krijgers.
Natuurlijk mag op een country festival de linedancers niet ontbreken, dus heb ik zelf een mechaniek uitgedacht en gemaakt, waardoor twaalf identieke figuren dezelfde ritmische danspasjes maken.
Verder natuurlijk een kraam voor de nodige drankjes en hapjes en ook nog een zestal kleine kraampjes als braderie. Zelfs een ijskarretje mocht niet ontbreken met dat mooie weer en voor de kinderen ook nog een carrousel. Op de parkeerplaats zijn enkele opgepoetste trucks te bewonderen. Langs de toegangsweg plaatste ik vijf grote vlaggenmasten en maakte een stalplaatst voor de paarden.

Heelfit

Rechtsvoor het festivalterrein was nog een driehoek over van ongeveer 30 x 30 x 50 cm waar ik een trimbos met enkele behendigheids-toestellen creërde. Dit ook weer naar een voorbeeld welke ik ooit was tegen gekomen in een vakantie. De toestellen maakte ik van diverse diktes stug elektradraad zonder de isolatiemantel, zodat het lekker buigt en soldeert. En uiteraard is de trimbaan voorzien met een aantal joggers en sportievelingen.

Op het randje

Aandrijving Jaknikker, met linksboven op de foto, nylondraadje voor het bewegen van de visser en het bootje.

Langs de voorrand van de tafel is het altijd wat lastig om een scène uit te beelden vanwege de beperkte ruimte. Maar deze plek heb ik kunnen inrichten met een dijkje, wat bomen en struikgewas grenzend aan een meertje.

Voor een visser, die probeert een grote vis te drillen (binnen halen), maakte ik een hengel van dun verenstaal met nylon snoer, gehaakt aan een vis. Deze vis wordt onder de tafel aan zijn staart heen en weer getrokken, ook weer door een nylon lijntje geleid door kleine schroefoogjes naar een “Jaknikker” die 60 cm verderop staat opgesteld. De krukas van deze Jaknikker maakt deze op-en-neergaande beweging waaraan het uiteinde van het nylondraadje is vastgemaakt.
Ook plaatste ik nog een zeiljachtje die een schommelende beweging maakt. Een beweging, die op dezelfde manier tot stand komt als bij de visser.

Schrijf een commentaar: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Gert en Marga | Antwoord 06.08.2015 01.03

Geweldig, prachtig !! 🚂

Bekijk alle commentaren

Nieuwe commentaren

09.05 | 15:10

ik vind di cool!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

...
20.01 | 09:58

Prachtig en veel bewegende delen gemaakt low budget. Knap hoor en ga hier zeker mijn voordeel uithalen.
Groet Cor

...
24.08 | 16:43

Wat een mooie profielfoto!

...
21.04 | 08:57

Geweldige informatie voor een oma die low budget voor haar kleinzoon een kleine modelbaan wil bouwen. hartelijke dank

...
Je vindt deze pagina leuk